Kineska ekologija i životna sredina: Objavljeni godišnji izvještaji

91
kineska ekologija i životna sredina

Kineska agencija za zaštitu životne sredine objavila je godišnje izvještaje o stanju ekologije i životne sredine u zemlji.


Izvještaji su istakli i poboljšanja i probleme i pozvali su na više napora tokom kampanje za zaštitu plavog neba, čiste vode i plodnog tla, objavila je Centralna kineska televizija.

“Generalno, ekologija i životna sredina naše zemlje se poboljšavaju. Bilo je više dana plavog neba, boljeg kvaliteta vode i ljepšeg ekotopa”, rekao je Bai Qiuyong, visoki zvaničnik Ministarstva ekologije i životne sredine. Prošle godine 337 glavnih gradova širom zemlje prijavilo je 82 odsto dana plavog neba tokom godine. To je za oko tri procenta više nego prethodne godine. Skoro 75 posto površinskih voda identifikovano je kao kvalitetno. Prošle godine 53,2 milijarde juana izdvojeno je za zaštitu ekologije i životne sredine. Ipak postoje zabrinutosti.

“Podrška našoj kampanji protiv zagađenja nije dovoljna. Potrebne su dodatne izmjene relevantnih zakona i propisa. Za prikupljanje i obradu podataka potrebni su stroži standardi”, rekao je Bai.