Kineska carina u zaštiti prava intelektualnog vlasništva

736

Zamjenik ravnatelja Kineske carinske uprave Zou Zhiwu istaknuo je u utorak kako je kineska carina važan igrač u zaštiti prava intelektualnog vlasništva imajući čvrstu ruku kada je riječ o krijumčarenju nezakonitih proizvoda, navodi se u objavi agencije Xinhua.

Kina je 2015. započela trogodišnju kampanju u nastojanju da se zaštiti ugled prozivoda ‘Made in China’ diljem svijeta s fokusom na proizvode koji se izvoze u Afriku, Latinsku Ameriku na Bliski istok te u zemlje duž Pojasa i puta.

Zou je u razgovoru za novinsku agenciju Xinhua izjavio kako je više od 43 000 paketa raznih proizvoda s više od 81 milijuna individualnih komada zaplijenjeno tijekom kampanje pod sumnjom za kršenje prava intelektualnog vlasništva.

Kršenje prava intelektualnog vlasništva kada je riječ o uvoznim proizvodima je u porastu od nekih 10 posto na godišnjoj razini. Samo su u 2016. nadležne kineske službe zaplijenile 670 paketa nezakonitih proizvoda, uključujući krivotvorena ulja za podmazivanje koja su uvezena iz Malezije.

Zou je istaknuo kako je u svrhu zdravog rasta sektora e-trgovine, carinska uprava djelovala kada je riječ o kršenjima prava intelektualnog vlasništva vezanih uz internetski sektor i to udruživanjem s platformama za e-trgovinu te integracijom online i offline nadzora.

Tijekom prošle godine, nadležne službe su nadgledale procedure koje su vodile do prijava za suspenzije i kršenja prava intelektualnog vlasništva što je rezultiralo s 8 844 prijava tijekom 2016. što je porast od 55 posto na godišnjoj razini.

Dodao je kako kineske tvrtke postaju mnogo svjesnije kada je riječ o zaštiti prava intelektualnog vlasništva te su carinskoj upravi podnijele 27 873 prijave do kraja prošle godine čineći tako 52,51 posto ukupnog broja prijava.

Kineske tvrtke su također žrtve ovakvih prijevara.

Carina je tijekom 2016. zaplijenila 7,58 milijuna proizvoda za koje se sumnja da su prekršili prava intelektualnog vlasništva kineskih tvrtki. Radi se o porastu od 13,2 posto u odnosu na godinu ranije.

Državna carinska uprava je prošle godine poduzela određene mjere kada je riječ o 12 slučajeva zaštite intelektualnog vlasništva koji su bili vezani uz intelektualno vlasništvo kineskih tvrtki što je za ukupno četiri slučaja više u odnosu na 2015.

S obzirom na to da su kršenja prava intelektualnog vlasništa međunarodna pitanja, Kina treba zagovarati suradnju u primjeni zakona nadležnih carinskih službi iz različitih zemalja i regija.

Zou je dodao kako je kineska carinska uprava uspostavila suradnički mehanizam sa srodnim upravama više od 130 zemalja i regija te potpisala 190 suradničkih dokumenata, uključujući SAD, Europsku uniju, Rusiju, Japan i Koreju.

Kina je također preuzela aktivnu ulogu u svim pitanjima vezanim uz kršenja prava intelektualnog vlasništva u sklopu multilateralnih okvira, uključujući Svjetsku organizaciju za intelektualno vlasništvo te Svjetsku carinsku organizaciju.

Gledajući unaprijed, Zou je istaknuo kako će uprava nastaviti poduzimati stroge mjere kada je riječ o spomenutim kršnjima, ojačati suradnju s drugim vladinim uredima te produbiti suradnju u primjeni zakona s drugim zemljama i organizacijama.