Kina i zemlje CIE produbljuju privredne odnose

695
16+1 CEEC

Kina će tražiti više prilika za produbljivanje trgovine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) u oblastima robe široke potrošnje, uslužne industrije i elektronske trgovine.

„Saradnja između Kine i zemalja CIE je proširena, i trgovina je stabilno rasla,” izjavio je juče ministar trgovine Džung Šan tokom 3. ministarskog sastanka za jačanje trgovine i privredne saradnje između Kine i zemalja CIE održanom u kineskom gradu Ningbou.

„Kina uvozi raznovrsne robe iz zemalja CIE poput mesa, mlečnih proizvoda, vina i voća. Kineske kompanije su prošle godine potrošile više od 9 milijardi američkih dolara u centralnoj i istočnoj Evropi,” rekao je Džung.

Fu Zijing, zamenik ministra trgovine, rekao je da će uvoz iz 16 zemalja CIE dalje rasti zbog povećanja potražnje kineskih potrošača.

„Kina je prošle godine u Davosu i na Boao forumu ove godine izrazila želju da nastavi da olakšava pristup tržištu i da povećava uvoz. Kineski državni savet nedavno je doneo odluku da će smanjiti tarife na uvozne robe široke potrošnje. Kineska vlada će preduzeti više mera,” dodao je Fu.