Kina zemlja u razvoju – nitko ne može oduzeti taj status

148
kina zastava

Bijela kuća u petak je zatražila od Ureda trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država da na bilo koji način izvrši pritisak na Svjetsku Trgovinsku Organizaciju (WTO) na reformu definicije statusa zemlje u razvoju.


Također je upozorio da Sjedinjene Države mogu uzeti stvari u svoje ruke ako se ne postigne veći napredak u roku od 90 dana. Ovaj ultimatum predstavlja kršenje pravila WTO-a i tipičan je čin hegemonije.

Dugogodišnja je praksa da članice WTO-a proglase status razvoja. To je glavni kamen temeljac globalnog trgovinskog sustava, jer pomaže u osiguravanju održivog gospodarskog rasta za zemlje u razvoju pružajući poseban i različit tretman.

Međutim, Sjedinjene Države su uvijek bile nezadovoljne tim osnovnim načelom WTO-a, kao što vjeruju da su ga brzo iskoristila gospodarstva u razvoju. Žudnja da se Kini uskrati status zemlje u razvoju postala je još glasnija otkada je Kina postala drugo po veličini gospodarstvo na svijetu u 2010. godini.

Kina je dom gotovo 1,4 milijarde ljudi, pa iako gotovo svaka agregirana ekonomska metrika izgleda impresivna na prvi pogled, oni ne izgledaju tako dobro na osnovi po glavi stanovnika. Kinesko gospodarstvo ima gotovo 14 trilijuna američkih dolara, ali je BDP po glavi stanovnika manji od 10.000 američkih dolara, što je ispod globalnog prosjeka i manje od jedne šestine BDP-a po glavi stanovnika od SAD-a. Osim toga, razvoj Kine je neuravnotežen, budući da postoje moderne metropole kao što su Peking i Šangaj i više od 500 siromašnih okruga s više od 16 milijuna siromašnih ljudi. Jaz između Kine i Sjedinjenih Država je jaz između najveće zemlje u razvoju i najveće razvijene zemlje. Poricanje statusa zemlje u razvoju u Kini zbog njegove ukupne ekonomske veličine nije utemeljen argument.

12. krug kinesko-američkih trgovinskih konzultacija na visokoj razini bit će održan u Šangaju u narednom tjednu. S obzirom na trgovinske razgovore, Sjedinjene Države pokušavaju pritisnuti WTO da reformira definiciju statusa zemlje u razvoju svim potrebnim sredstvima. To ne samo da pokazuje da su Sjedinjene Države nezadovoljne postojećim pravilima WTO-a, nego i žele da izvrše veći pritisak na Kinu radi dobivanja većeg utjecaja za pregovore o pitanjima kao što su zaštita prava intelektualnog vlasništva i pristup tržištu. No, Kina ni u kom slučaju neće podleći pritisku ili ucjenjivanju koje utječe na njezine temeljne interese.