Kina usvojila tumačenje Temeljnog zakona Posebne administrativne jedinice Hong Kong

1135
Kina Hong Kong

Kinesko vrhovno zakonodavno tijelo je u ponedjeljak jednoglasno usvojilo tumačenje članka 104. o Temeljnom zakonu Posebne administrativne jedinice Hong Kong.

Člankom 104. Temeljnog zakona propisano je: ”Prilikom stupanja na dužnost, glavni izvršni upravitelj, glavni dužnosnici, članovi izvršnog te zakonodavnog vijeća, suci sudova na svim razinama te članovi drugih sudskih tijela u Posebnoj administrativnoj jedinici Hong Kong moraju, u skladu sa zakonom, obećati da će provoditi Temeljni zakon Posebne administrativne jedinice Hong Kong kao posebnog upravnog područja Narodne Republike Kine te se zakleti na vjernost Posebnoj administrativnoj jedinici Hong Kong kao posebnom upravnom području Narodne Republike Kine.”

Prema tumačenju članka 104. Temeljnog zakona ”provođenje Temeljnog zakona u Posebnoj administrativnoj jedinici Hong Kong kao posebnom upravnom području Narodne Republike Kine” te ”zakletva na vjernost Posebnoj administrativnoj jedinici Hong Kong kao posebnom upravnom području Narodne Republike Kine” nisu samo pravni sadržaji koji moraju biti uključeni u prisege propisane člankom, nego i zakonski uvjeti i pretpostavke za one koji se kandidiraju za izbore ili zauzimanja pozicije javnih dužnosnika u sektorima navedenima u članku.

Prisega je pravni preduvjet i potreban postupak za javne službenike koji će biti zaposleni ili su zaposleni u sektorima navedenim u članku, kako stoji u priopćenju.

Posao u javnom uredu, odnosno odgovarajuća funkcija i ovlast ne mogu se ostvariti ako osoba ne prisegne Temeljnom zakonu ili ga s druge strane prekrši, kako se precizira u priopćenju.

Zakletva se također mora prisegnuti iskreno i ozbiljno te točno onako kako je propisano, s kompletno i svečano pročitanom zakletvom propisanom zakonom, odnosno sadržaj koji uključuje da “će se pridržavati Temeljnog zakona Posebne administrativne jedinice Hong Kong kao posebnog upravnog područja Narodne Republike Kine te biti vjeran odredbama Posebne administrativne jedinice Hong Kong kao posebnog upravnog područja Narodne Republike Kine”, kako se navodi u tumačenju.

Onaj koji odbije prisegu na navedenu interpretaciju odmah će biti uklonjen sa svoje dužnosti.

Onaj koji pri zakletvi bude namjerno čitao riječi koje nisu u skladu s tekstom zakletve propisane zakonom ili priseže na način koji nije iskren ili je neozbiljan, tretirat će se kao onaj koji odbija prisegnuti. Zakletva će biti nevažeća te će on također biti uklonjen sa svih javnih dužnosti.

Zakletva se mora dati pred osobom koja je ovlaštena zakonom. Osoba koja je administrator prisege ima obvezu osigurati da se ona daje na zakonit način.

Davanje prisege propisane člankom 104. Temeljnog zakona je pravni zalog od strane javnih službenika navedenih u članku te je pravno obvezujuća.

Onaj koji priseže mora iskreno vjerovati te se strogo pridržavati sadržaja prisege koji je propisan zakonom. Oni koji se lažno zaklinju ili koji se nakon prisege budu ponašali suprotno, snosit će pravnu odgovornost u skladu sa zakonom.