Kina usvojila ključne mere za suzbijanje koronavirusa

270
Komunistička partija NR Kine

Na sastanku, kojim je u utorak predsedavao premijer Li Kećijang u Pekingu, usvojene su ključne mere koje će omogućiti da se leči više pacijenata zaraženih novim koronavirusom u provinciji Hubei, a posebno u gradu Vuhanu, kako bi se poboljšale stope oporavka i smanjio broj smrtnih slučajeva.


Učesnici sastanka vodeće grupe Centralnog komiteta Komunističke partije Kine za suzbijanje epidemije ponovili su da su pomoć provinciji Hubei i njenom glavnom gradu Vuhanu glavni prioriteti u suzbijanju zaraze.

Do srede je u Kini broj potvrđenih slučajeva novog koronavirusa premašio je 24.000. Samo u provinciji Hubei prijavljeno je 16.678 infekcija i 479 smrtnih slučajeva.

Vlada će tražiti određen broj hotela i drugih objekata za prijem i lečenje pacijenata sa blagim simptomima ili medicinsko posmatranje bliskih kontakata, navodi se u saopštenju objavljenom posle sastanka.

Neke specijalističke bolnice biće pretvorene u namenske bolnice za prijem zaraženih, a vlada će izgraditi brojne hitne bolnice i uputiti još 2.000 medicinskih radnika, kako bi podržala u kontroli epidemije i prevenciji u Hubeiju, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je takođe istaknuta potreba za jačanjem kapaciteta za dijagnostičke testove u Vuhanu kako bi se smanjilo vreme testa, uz mere koje će omogućiti trećim stranama da obavljaju testove nukleinskih kiselina.

Učesnici sastanka su takođe pozvali na odlučne korake za koncentrisanje resursa za lečenje i zaštitu na prvoj liniji, naglašavajući da se mora obezbediti snabdevanje ključnim potrepštinama.

Od proizvođača zaštitne odeće i hirurških maski je traženo da što pre obnove maksimalne proizvodne kapacitete i da dodatno povećaju proizvodnju, navodi se u saopštenju i dodaje da uvozni medicinski resursi koji su u skladu sa relevantnim standardima, moraju da budu pušteni u upotrebu što pre.