Kina upozorila tech tvrtke vezano za narušavanje privatnosti

491
internet

Kina je upozorila tri glavne tech tvrtke u zemlji vezano uz narušavanje privatnosti s obzirom na to da se suočavaju s nizom pritužbi za prikupljanje podataka o potrošačima bez pristanka.

Ministarstvo industrije i informacijskih tehnologija je u četvrtak, u sklopu obavijesti objavljene na službenoj web-stranici, spomenulo Ant Financial, podružnicu giganta za e-trgovinu Alibabe, pretraživač Baidu te Beijing Bytedance Technology koji je vlasnik popularne medijske aplikacije Jinri Toutiao.

Ministarstvo je navelo kako tri tvrtke nisu objasnile u potpunosti svojim korisnicima što se krije iza prikupljanja njihovih osobnih informacija odnosno kako će one biti korištene. Ono je također naredilo tvrtkama da istoga trenutka poduzmu korake kako bi bolje očuvali privatnost njezinih korisnika.

Ministarstvo industrije i informacijskih tehnologija ih je upozorilo da će se suočiti sa ozbiljnim kaznama ukoliko se dokaže njihova uključenost u nezakonite postupke. Ono će također istražiti potencijalna kršenja prava individualne privatnosti te ojačati nadzor nad prikupljanjem osobnih podataka od strane tech tvrtki.

No u priopćenju se s druge strane ne imenuju problemi s aktualnim postupcima navedene tri tech tvrtke.