Kina ukinula uvozne carine na sve lijekove koji se koriste u liječenju raka

587
lijekovi

Kina je u utorak objavila kako je ukinula sve uvozne carine na sve najčešće korištene lijekove za rak, uključujući sve lijekove bazirane na alkaloidima, kao i uvezene lijekove tradicionalne kineske medicine.

Također će smanjiti porez na dodanu vrijednost na proizvodnju i uvoz lijekova.

Procjenjuje se da će zbog navedenih mjera cijene lijekova pasti za barem 20 posto, rekao je Shi Luwen, direktor međunarodnog istraživačkog centra o upravljanju lijekovima na Sveučilištu Peking.

Mjere će značajno utjecati na dostupnost lijekova, smanjiti opterećenje obitelji pacijenata i pomoći u sprječavaju siromaštva povezanog s bolesti, rekao je.

Sudeći prema nacionalnom institutu za lijekove, tržište kemoterapije koja se koristi za borbu s rakom i tumorima, u Kini vrijedi više od 120 milijardi yuana (oko 19,1 milijardi američkih dolara).

Kineska vlada je pokušavala olakšati financijski teret koji osjećaju pacijenti i njihove obitelji tijekom borbe s bolesti.

Vlada je od 2016. s farmaceutskim tvrtkama potpisala sporazume o 39 lijekova koji se nalaze na popisu lijekova koje pokriva medicinsko osiguranje; 17 od tih 39 lijekova se koristi za liječenje raka, rekao je Yu Jingjin, službenik pri Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji tijekom konferencije za medije koja se održala u Pekingu.