Kina se pridružuje potrazi za Einsteinovim valovima u vremenu i prostoru

735

Kineski institut fizike visoke energije pri Kineskoj akademiji nauka objavio je 13. decembra službeni početak projekta Ngari. Projektni tim planira izgraditi teleskop Ngari 1 i započeti naučno promatranje u roku od pet godina. Jednom kada bude izgrađen, to će biti prvi opservatorij za otkrivanje primordijalnih gravitacijskih valova na sjevernoj hemisferi.

Tačnije rečeno, iako je postojanje gravitacijskih valova prvi predvidio Albert Einstein, o njima nije bilo tragova u znanstvenim istraživanjima sve do 11. februara 2016., kada su eksperimentalna skupina LIGO i američka Nacionalna fondacija za nauku zajedno objavili kako su otkrili gravitacijske valove proizvedene spajanjem dviju crnih rupa prije 1,3 milijardi godina.

Nakon što su otkriveni prvi tragovi gravitacijskih valova, istraživanje primordijalnih gravitacijskih valova, koji su nastali tokom nastanka samog svemira, postali su jedan od proiritetnih naučnih ciljeva. Uslijed takvih okolnosti i težnji, projekt za njihovu detekciju konačno se počinje provoditi i u Kini.

Zvjezdarnica Ngari, koja se nalazi na 5000 metara nadmorske visine u Tibetu, imat će sve karakteristične geografske, infrastrukturne odnosno prednosti za posmatranja, sudeći prema riječima Guoa Zhaolina, višeg savjetnika u projektu.