Kina se čvrto protivi da u Senatu SAD prođe zakon o Xinjiangu

224
Kina i SAD

Kina se čvrsto protivi da u Senatu SAD prođe zakon o Xinjiangu, rekla je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.


Ona je pozvala SAD da se prestanu zalagati za pretvaranje tog prijedloga u zakon kako bi spriječili štetu ukupnim odnosima između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema medijskim izvješćima je Senat SAD-a pregledao i dao prolaz prijedlogu Zakona o politici za ljudska prava Ujgura 2019 u srijedu navečer, pozivajući vladu SAD-a na primjenu većeg pritiska na Kinu u pitanjima povezanima uz Xinjiang.

“Potpuno ne poštujući činjenice, ovaj prijedlog zakona blati i kritizira situaciju s ljudskim pravima u Xinjiangu i politike za Xinjiang kineske vlade,” rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying u objavi za tisak.

“Pozivamo SAD da poštuju činjenice, vrate se razumu, odbace mentalitet Hladnog rata, prestanu upotrebljavati pitanja vezana uz Xinjiang kao izgovor za uplitanje u domaće poslove Kine i prestanu se zalagati da prijedlog postane zakon kako bi izbjegli štetu ukupnim odnosima između Kine i Sjedinjenih Američkih Država,” rekla je Hua.