Kina sarađuje sa Danskom u sklopu inicijative Pojas i Put

786

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je predložio traženje novih područja i načina saradnje s Danskom u sklopu inicijative Pojas i put, prenosi agencija Xinhua.

Xi je svoj prijedlog iznio u pekinškoj Velikoj dvorani naroda prilikom susreta s danskim premijerom Larsom Løkkeom Rasmussenom koji se nalazi u četverodnevnom službenom posjetu Kini.

On je ovom prilikom pozvao na pokretanje novog tipa saradnje uključujući visoku tehnologiju i visoku dodanu vrijednost s usmjeravanjem na cikličku ekonomiju, očuvanje energije i zaštitu okoliša, sigurnost prehrambenih proizvoda, poljoprivredne tehnologije, obnovljive izvore energije i urbanizaciju.

Kineski predsjednik je također ovom prilikom pozvao dvije zemlje da planiraju saradnju na strateškoj osnovi te uspostave dugoročnu perspektivu, uzajamno poštuju ključne interese i važna pitanja obje strana, te ojačaju razmjenu osoblja na svim razinama i saradnju između dviju vlada, zakonodavnih tijela, političkih stranaka, određenih lokaliteta te dva prijateljska naroda.

Xijev poziv također se tiče i društvenih te temeljitijih međuljudskih razmjena u područjima kao što su turizam, istraživanje divovskih pandi i nogomet.

Rasmussen je iskoristio priliku kako bi iskazao svoje divljenje brzom ekonomskom i društvenom razvoju Kine te važnoj ulozi koju ona ima u mirovnim misijama UN-a te nastojanjima u borbi protiv klimatskih promjena.

Dodao je i kako su odnosi Kine i Danske ostvarili veliki napredak otkako je 2008. uspostavljeno sveobuhvatno strateško partnerstvo ističući pritom kako se Danska drži načela “jedne Kine”.

Danski premijer je izjavio kako će njegova zemlja sarađivati s Kinom kako bi se iskoristili potencijali saradnje u zdravstvu, prehrambenim proizvodima, obrazovanju, kulturi, turizmu, nogometu te promicanju bilateralne trgovine i međuljudskih razmjena.