Kina i SAD nagovješćuju promjenu paradigme u odnosima

791
obama xi Kina SAD
Promjena u kinesko-američkim trgovinskim odnosima dobila je u četvrtak još jasnije obrise nakon što je Kina naznačila da bi mogla prilagoditi ulaganja u američke državne obveznice dok je novoizabrani američki predsjednik na čelo novog trgovinskog tijela imenovao oštrog kritičara Kine.

Kina bi mogla prilagoditi ulaganja u američke državne obveznice, kazao je u četvrtak na brifingu s novinarima dužnosnik kineskog regulatora za valutne tečajeve Li Hongyan. Dodao je ipak kako su smanjena ulaganja u obvezničke portfelje samo taktički potez.

Kina već desetljećima ulaže u američke državne obveznice i bilježi višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om još od 1985. godine. U međuvremenu su odlučili promijeniti ekonomski model i preusmjeriti naglasak s izvoza na potrošnju.

U međuvremenu su također u više navrata devalvirali juan, čiji je tečaj bio vezan za dolar, u kontekstu očekivanja podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Američka središnja banka podigla ih je u prosincu prošle godine i ponovo u prošlom tjednu na temelju stabilizacije gospodarstva i posebno tržišta rada.

Kina se u takvom okruženju suočila s odljevom kapitala kojim nastoji upravljati. Tako je današnjem brifingu glasnogovornica državne uprave za valutne tečajeve (SAFE) Wang Chunying istaknula da moraju poduzeti “kontracikličke” mjere kako bi kontrolirali odljev.

Kineska izravna inozemna ulaganja bila su u ovoj godini previše opsežna i intenzivna, dodala je Wang.

Kineska najava prilagodbe ulaganja u američke obveznice vremenski se podudarila s imenovanjem profesora ekonomije na kalifornijskom sveučilištu Petera Navarra, oštrog kritičara Kine, na čelo novog američkog trgovinskog tijela.

Navarro će kao ravnatelj trgovinske i industrijske politike biti na čelu Nacionalnog vijeća Bijele kuće za trgovinu, nakon što je u predizbornoj kampanji bio savjetnik Donalda Trumpa, novoizabranog američkog predsjednika.

U priopćenju radne skupine koja priprema Trumpovo preuzimanje predsjedničke dužnosti navodi se da imenovanje Petera Navarra signalizira “odlučnost da američka industrija ponovo bude velika”.

Trump je trgovinska pitanja stavio u srce predizborne kampanje, kritizirajući američke sporazume s Kinom i Meksikom. Nedavno je novoizabrani američki predsjednik na Twitteru također optužio Kinu da namjerno devalvira juan.

Trump je u kampanji isticao da želi zadržati proizvodnju i radna mjesta u SAD-u, okrivljujući trgovinsku praksu Kine za gašenje radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Imenovanje Navarra na čelo trgovinskog vijeća sugerira da novi američki predsjednik ne zazire od trgovinskog rata s Kinom, primjećuje BBC. No, moguće je također da je riječ o glumi, napominju.

Naime, Trump je u knjizi iz 1987. godine napisao da dobro poznaje Kineze i njihov način razmišljanja. Stoga su nove poruke možda taktički potez kojim želi osigurati bolju poziciju u pregovorima, napominje BBC.