Kina i Rusija traže bližu vojnu suradnju

703

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u četvrtak u Moskvi susreo s višim kineskim vojnim dužnosnicima kako bi raspravljali o poboljšanju vojne suradnje između te dvije države.

Vojna suradnja igra važnu ulogu u rusko-kineskim odnosima i te dvije države bi trebale nastaviti s jačanjem svog partnerstva u zajedničkim vojnim vježbama, i obučavanju vojnog osoblja, rekao je Putin.

Putin je navedenu izjavu dao tijekom sastanka s Zhangom Youxia, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i potpredsjdnikom Središnje vojne komisije KPK.

Putin je rekao da su Rusiji odnosi s Kinom prioritet u njenoj vanjskoj politici te je pohvalio stratešku suradnju na visokoj razini između te dvije države.

Rekao je također da bi Rusija i Kina daljnje trebale poboljšati komunikaciju i koordinaciju kako bi održale regionalni i globalni mir i stabilnost, budući da dijele ista ili slična mišljenja u mnogim pitanjima.

Zhang je rekao da sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije između Kine i Rusije jača zahvaljujući naporima dvaju predsednika.

Veze između dvije vojske se šire i produbljuju putem učinkovite i praktične suradnje, rekao je Zhang.

Rekao je da je Kina voljna surađivati s Rusijom kako bi implementirala konsenzus između dva predsjednika, kako bi te dvije države podržavale jedna drugu, i zajednički štitile interese obje države, te pomogle u održavanju svjetskog mira i stabilnosti.