Kina i Rusija predane produbljenju partnerstva

707
Kina i Rusija

Šefovi država Kine i Rusije će nastaviti blisku razmjenu ove godine kako bi razvijali bilateralne odnose, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, prenosi agencija Xinhua.

Lu izrekao zaključke kada su ga upitali da komentira trenutne veze Kine i Rusije tijekom dnevnog obraćanja medijima.

Sudeći prema ruskim medijskim izvješćima, zamjenik premijera Arkadij Dvorković je rekao u srijedu kako će kineski predsjednik Xi Jinping posjetiti Rusiju u srpnju.

Lu nije izravno odgovorio na primjedbe, ali je rekao kako Kina i Rusija imaju niz sporazuma o posjetama na visokoj razini, uključujući i one dvojice šefofa država.

Odnosi između Rusije i Kine su dostigli visoku razinu “bez presedana”, rekao je ruski veleposlanik u Kini Andrej Denisov u srijedu.

“U potpunosti se slažemo s Denisovom pozitivnom procjenom,” rekao je Lu.

Rekao je kako se sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije Kine i Rusije pozitivno razvijalo od početka godine.

Kina i Rusija su imale bliske kontakte na visokoj razini i ostvarile nova postignuća u područjima trgovine, investicija, energije, lokalnih pitanja i međuljudske razmjene, rekao je.

Dvije strane su održale blisku komunikaciju i koordinaciju o međunarodnim vrućim pitanjima i zajedno igrale ulogu stabilizatora međunarodnog i regionalnog mira i sigurnosti, rekao je Lu.

“Bez obzira na to kako se mijenja vanjski okoliš, mi ćemo razviti i produbiti naše sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije,” rekao je.