Kina ruši iracionalno visoke plaće u nogometu

791

Kina će srušiti iracionalno visoke plaće u svojim nogometnim ligama, navodi se u službenom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Kineskog nogometnog saveza (CFA) u četvrtak.

“Liga će postaviti određeni limit na cjelokupni iznos plaća igračima, a za one koji idu preko te razine trebali bi biti uvedene prilagođene mjere,” stoji u službenoj izjavi na temu odluke koja je do neke razine slična sustavu ”rezanja” u NBA-u.

U međuvremenu, Kina će također kontrolirati veliku potrošnju na transfere, s obzirom na to da će Kineski nogometni savez uspostaviti sustav financiranja, uzimajući postotak na ogromne sume koje se vezuju uz transfere. Ističe se da će se tako prikupljena sredstva koristiti za poboljšanja uvjeta za trening mladih snaga.

Kina je šokirala nogometni svijet sa svojom nevjerojatnom kupovnom moći koja je postala pravi fenomen s obzirom na to da su klubovi probili rekorde azijskih transfera pet puta u posljednjih nekoliko godina.

Najnoviji se dogodio prošlog mjeseca kada je šangajski SIPG navodno isplatio Chelseau 61 milijun eura (oko 65 milijuna američkih dolara) za brazilskog veznjaka Oscara kako bi ga ”povezali” s njegovim brazilskim sunarodnjaka Hulkom.

U isto vrijeme, SIPG-ov gradski rival Shanghai Shenhua navodno je od bivšeg argetinskog reprezentativca i nekadašnjeg napadača Manchester Uniteda odnosno Manchester Cityja Carlosa Teveza učinio najplaćenijeg igrača na svijetu prenosi Croatian.cri.cn