Kina prodaje američke državne obveznice da podrži tečaj juana

714

Kina je smanjila udio američkih obveznica u svojim rezervama kako bi, nakon šok-terapije devalvacijom prije dva tjedna pribavila dolare potrebne za očuvanje vrijednosti vlastite valute, juana, navode upućeni izvori. Kanali provedbe ovih transakcija uključuju izravnu prodaju od strane države, ali i prodaju preko agencija u Belgiji i Švicarskoj, izjavila je osoba koja se odbila identificirati s obzirom da informacija nije javna.

Kina se u vezi prodaje obratila američkim vlastima, rekao je drugi izvor. Volumen transakcija nije objavljen. Narodna banka Kine se tada rješavala dolara i kupovala juan da bi očuvala devizni tečaj. Politiku je podržala smanjenjem deviznih rezervi u američkom dolaru u iznosu od 315 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci. Tijekom ostatka ove godine će intervencije dovesti do ukupnog pada sadašnje zalihe od 3 650 milijardi dolara za oko 40 milijardi mjesečno, piše Bloomberg.

Kineska prodaja američkih obveznica “nije iznenađenje, ali možda jest nešto što nije dovoljno uzimano u obzir”, rekao je Owen Callan, strateg fiksnih prihoda u kompaniji Cantor Fitzgerald LP, sa sjedištem u Dublinu.

“Vrijednost američkih obveznica bi se stvarno jako promijenila ako bi se uračunala velika likvidacija kineskih rezervi u američkim obveznicama kroz sljedećih otprilike šest mjeseci, dok Kina upravlja vrijednošću juana do razine koju god poželi”, tvrdi Callan.

Narodna banka Kine i američka ambasada u Pekingu nisu odmah odgovorile na zahtjev da prokomentiraju situaciju.

Bill Gross, koji upravlja fondom Janus Global Unconstrained Bond vrijednim 1,47 milijardi dolara, na Twitteru je u srijedu napisao: “Kina prodaje dugoročne obveznice????”.

Obveznice s dospijećem od dvije godine obrisale su prijašnji porast s prinosom malo promijenjenim na 0,67 posto, od 11 sati prije podne u Londonu. Pale su za oko dvije stotinke postotka. Prinosi na deset godina su pali oko tri stotinke postotka na 2,15%, što je blizu prosjeka prošlog mjeseca.

Kineska prodaja američkih dugova možda zadrži prinose da ne padnu ovog mjeseca, jer je globalna rasprodaja dionica upozorila investitore da se drže sigurnije imovine.

“Prodajom rezervi da stabiliziraju domaću valutu Kinezi sprečavaju pad prinosa američkih obveznica, držeći tržište obveznicama aktivnim i to usprkos njegovom snažnom padu” rekao je za Bloomberg David Woo, šef globalnih istraživanja kamatnih stopa i valuta u Bank of America Corp.

Kina ima izravni utjecaj na globalno tržište kroz kamatne stope u Sjedinjenim Državama. Posljednje raspoložive procjene stanja američkih obveznica od strane ekonomskih stratega sugeriraju da Kina kontrolira 1 480 milijardi dolara američkog vladinog duga, sukladno podacima prikupljenim od strane Bloomberga. To uključuje oko 200 milijardi čuvanih u Belgiji, za koje u agenciji Nomura Holdings Inc. tvrdi da su kontrolirane od strane Kine.

Narodna banka Kine je prodala najmanje 106 milijardi dolara imovine iz rezervi u posljednja dva tjedna, uključujući američke obveznice, tvrde u Societe Generale SA. Brojka je zasnovana na kalkulaciji banke o tome koliko će likvidnih sredstava biti dodano kineskom financijskom sustavu kroz smanjenje kamatnih stopa u utorak i zahtjeve kreditora prema udjelu rezervi.

Pretpostavka je da centralna banka namjerava popuniti fondove koje je ispraznila kada je kupovala juan zbog stabilizacije valutnog tečaja. juan se popeo 0.08 posto do 6,4053 za dolar u četvrtak u Šangaju, smanjujući pad ovog mjeseca na 3,1 posto. Dnevne promjene su prosječno manje od 0,1 posto u posljednja dva tjedna, a sve zbog intervencija Narodne banke Kine koja je odlučila očuvati stabilnost valute nakon ciljane devalvacije od 11. kolovoza.

Nakon što intervencija prestane, zaustavit će se pad američkih obveznica, a valutni tečaj će slobodno oscilirati na tržištu, rekao je Steve Wang, glavni kineski ekonomist u Reorient Financial Markets Ltd. u Hong Kongu.

“Strateški gledano, Kina je vjerojatno namjeravala pronaći pravi trenutak suočavanja s pretjeranom akumulacijom američkih obveznica”, zaključuje Steve Wang.