Kina prepoznaje uvažene znanstvenike, naglašava inovacije

710

Kinesko vodstvo je naglasilo ulogu inovacija tijekom svečanosti nagrađivanja znanstvenika za njihov izvanredni doprinos znanstvenom i tehnološkom napretku zemlje.

Kineski predsjednik Xi Jinping, premijer Li Keqiang i ostali visoki dužnosnici su u petak uručili nagrade pobjednicima na svečanoj dodjeli Državne znanstvene i tehnološke nagrade u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Obraćajući se znanstvenicima na svečanosti, premijer Li Keqiang je pozvao društvo na stavljanje inovativnosti u središte državnog razvoja usred velike gospodarske tranzicije zemlje.

“Moramo njegovati nove pokretače rasta dok nadograđujemo tradicionalne industrije. Poboljšavamo provođenje strategije vođene inovacijama. Kako bi to ostvarili, Kina će provesti nove znanstvene i tehnološke projekte, uspostaviti više inovacijskih centara i ostale infrastrukture za znanstveno istraživanje.”

Premijer je ponovno naglasio potrebu Kine za njegovanjem konkurentnih znanstveno-tehnoloških tvrtki i poticanje masovnog poduzetništva.

Premijer je također ponovio i odlučnost vlade za rezanjem crvene trake te je pozdravio nove ideje kao što “crowd sourcing” i masovno financiranje kako bi se ojačale inovacije.

“Kineska bi vlada na svim razinama trebala smanjivati administraciju, rezati crvenu traku i pomagati ljudima u prikupljanju novca za inovacijske projekte. Istovremeno, Kina mora prigrliti vanjski svijet kako bi ojačala međunarodno suradnju, inicirala velike projekte i pomogla da više kineske tehnologije i proizvoda izađe na svjetsko tržište.”

Znanstvene nagrade 2015. su dodijeljene za 295 istraživačkih postignuća, uključujući 42 za prirodne znanosti, 66 za tehnološke inovacije i 187 za znanstveno-tehnološki napredak.

xi1

Međutim, najveća nagrada, poznata kao Vrhovna državna nagrada za znanost i tehnologiju, ponovno nije dodijeljena nakon 11 godina.

Nijedan od tri nominirana natjecatelja nije osvojio većinu glasova glasačkog odbora.

I unatoč očekivanjima, dobitnica Nobelove nagrade Tu Youyou nije bila među nominiranima za vrhunsku nagradu.

Chen Zhimin, zamjenik šefa Ureda za znanstvene i tehnološke nagrade, objasnio je nedodjeljivanje vrhovne nagrade.

“Prema pravilima za dodjelu nagrade, laureata za Vrhovnu državnu nagradu za znanost i tehnologiju bi trebalo biti manje od dvije osobe. To znači da je nedodjeljivanje nagrade u skladu s pravilima.”

Da bi primio najvišu nagradu, Chen je izjavio da projekt mora ostvariti veliko otkriće u područjima znanosti, kao i za društvenu i gospodarsku korist.

Na svečanosti u petak je također dodjeljena i Nagrada za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju.

Ta nagrada je uručena sedmorici stranaca iz zemalja koje uključuju SAD, Japan i Švedsku.