Kina predvodnik u razvoju vještačke inteligencije

620
vještačka inteligencija AI

Kina prednjači u oblasti istraživanja vještačke inteligencije i suočava se sa veoma dragocjenim prilikama i perspektivama u njenom razvoju, izjavio je juče Liu Lihua, zamenik kineskog ministra industrije i informatike na forumu posvećenom razvoju vještačke inteligencije u Shenzhenu.

„Prije nešto više od mjesec dana, časopis MIT’s Technology Review objavio je deset probojnih tehnologija, uključujući duboko učenje, uplatu posredstvom skeniranja lica i samoupravljajući automobil. Ohrabrujuća je činjenica da su neki od pronalazača tih tehnologija upravo kineske kompanije IFLYTEK, Alibaba i Bajdu”, rekao je Liu Lihua.

On je rekao da Kina trenutno u oblastima „obrazovanja u pametnom gradu” i „inteligentnog samoposluživanja” ima sveobuhvatni plan koji obuhvata istraživanje, industrijsku proizvodnju i primjenu u svakodnevnom životu.

„Vještačka inteligencija biće široko upotrebljena u različitim oblastima i strukama, a Kina se suočava sa izuzetno dragocjenim prilikama razvoja u toj sferi”, ocenio je Lju.