Kina pozvala SAD da prestane iznositi pogrešne primjedbe o otočju Diaoyu

732
glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang

Kina je u petak pozvala Sjedinjene Američke Države na prestanak iznošenja pogrešnih primjedbi oko suvereniteta nad otočjem Diaoyu nakon što je tajnik za obranu SAD-a James Mattis, kako je izviješteno, rekao da se međusobni obrambeni sporazum Japana i SAD-a primjenjuje i za te otoke, prenosi agencija Xinhua.

“Otok Diaoyu i njegovi susjedni otoci su sastavni dio teritorija Kine od drevnih vremena, što je nepromjenjiva povijesna činjenica,” rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang nakon što su japanski mediji izvijestili kako je Mattis, tijekom svog prvog posjeta Japanu nakon što je preuzeo Pentagon, ponovio kako otoci spadaju pod članak 5. sigurnosnog sporazuma

Lu je rekao kako je takozvani sporazum SAD-a i Japana o međusobnoj suradnji i obrani proizvod Hladnog rata, te ne bi trebao narušavati teritorijalni suverenitet i legitimna prava Kine.

“Pozivamo američku stranu na zauzimanje odgovornog stava, prestanak iznošenja pogrešnih primjedbi o pitanjima koja su tiču suvereniteta nad otočjem Diaoyu, te izbjegavanje kompliciranja tog pitanja i donošenja nestabilnosti u regionalnu situaciju,” rekao je glasnogovornik.