Kina poziva na više suradnje sa Srbijom unutar okvira 16+1

833

Kineski premijer Li Keqiang je u petak pozvao na više suradnje sa Srbijom unutar 16+1 mehanizma suradnje kako bi se ostvario obostrano koristan i održivi razvoj, prenosi agencija Xinhua.

Suradnja “16+1” se odnosi na Kinu i 16 zemalja srednje i istočne Europe. Li je rekao kako su trgovinska razmjena i investicije između Kine i Srbije doživjele ubrzan rast, a bilateralna suradnja oko proizvodnih kapaciteta i izgradnje infrastrukture je nastavila ostvarivati napredak.

Ohrabrio je obje strane na daljnje istraživanje potencijala za suradnju, davanje punog zamaha mehanizmu 16+1 i napredovanje s glavnim projektima suradnje na tržišnim principima i unutar komercijalnog okvira, kako bi se postigao održivi razvoj temeljem suradnje na obostranu korist.

Obje zemlje bi trebale daljnje promicati željeznicu između Srbije i Mađarske i učiniti projekt primjerom suradnje između Kine i Srbije na velikim projektima, kao i suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe oko proizvodnih kapaciteta, rekao je Li.

Također je pozvao dvije zemlje na proširenje dvosmjerne trgovine, jačanje suradnje u područjima kao što su financije, carina, kultura, turizam i međuljudska razmjena, te na jačanje koordinacije unutar okvira 16+1.

Nikolić je sa svoje strane rekao kako je Srbije prva među zemljama srednje i istočne europe koja će uspostaviti sveobuhvatno strateško partnerstvo s Kinom. Srbija je spremna proširiti suradnju s Kinom i poziva kineska poduzeća na investiranje u zemlju, rekao je.

Također je pozvao na više suradnje oko projekata u područjima infrastrukture i proizvodnih kapaciteta, proširenje trgovine poljoprivrednih proizvoda i istraživanje prilika na trećim tržištima.

U petak se sa Nikolićem također sastao i vodeći kineski zakonodavac Zhang Dejiang.

Zhang, predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa, je rekao kako Svekineski narodni kongres pridaje veliku važnost odnosima sa srbijanskom Narodnom skupštinom i želio bi povećati bilateralnu razmjenu na svim razinama.

Nikolić je rekao kako je pun povjerenja u budućnost bilateralnih veza i podržava suradnju između dva zakonodavna tijela.