Kina postaje najveći proizvođač kavijara visoke kvalitete

1980
kavijar

Jesetre uzgojene u lokalnim jezerima od strane uzgajivača u okrugu Chun’an, u kineskoj pokrajini Zhejiang na istoku zemlje, učinile su to područje najvećim svjetskim dobavljačem kavijara, sudeći prema izvješću u američkom magazinu Time.

Tvrtka koja vodi uzgajivačnice te vrste ribe – Kaluga Queen, objavila je kako je 30 000 jesetri, podrijetlom iz Rusije i središnjeg dijela Azije, uzgojeno na Jezeru tisuću otoka od 573 kilometara četvornih. Kavijar visoke kvalitete kojeg proizvode nudi se u desecima restorana s tri Michelinove zvjezdice u Parizu. On se također našao i na stolu tijekom Summita G20 u Hangzhou 2016.

Djelatnici se pridržavaju stroge procedure kako bi se osigurala sigurnost i visoka kvaliteta ovog prehrambenog proizvoda. Rezultat je pakiranje najskupljeg Kaluga Queen kavijara s cijenom od 2 100 američkih dolara odnosno oko 14 000 RMB-ja što znači da jedno jajašce košta 60 centi.

Oko 80 posto kavijara koji se proizvodi na Jezeru tisuću otoka će biti izvezeno u EU, SAD i na Bliski istok. No potrebno je naglasiti i kako jača domaća potražnja za tim luksuznim proizvodom.