Kina podnijela žalbu WTO-u zbog Sjedinjenih Država i EU

1558
Kina zastava

Kina je podnijela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog postupanja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u računanju antidampinških mjera protiv kineskog izvoza, izvještava agencija Reuters.

Kada se Kina pridružila WTO-u 2001. godine, njen ulazak je uvjetovan odredbom kojom je drugim članicama organizacije dozvoljeno da tu zemlju u narednih 15 godina tretiraju kao netržišnu ekonomiju prilikom utvrđivanja damping carina.

To je trgovinskim partnerima pružilo mogućnost korištenja cijena u toj zemlji za procjenjivanje prodaje li Kina svoju robu ispod tržišne vrijednosti.

Spomenuta klauzula je istekla je 11. prosinca, što znači, kako kaže Peking, da partneri moraju odustati od svog korištenja “takvih surogat metoda”.

Američka tajnica za trgovinu Penny Pricker izjavila je u studenome da nije “sazrelo vrijeme” da Sjedinjene Države promijene način na koji procjenjuju da li je Kina stigla do statusa tržišne ekonomije, te da nema međunarodnih trgovinskih propisa koji nalažu promjene u načinu na koji se utvrđuju američke anti-damping carine.

Kinesko Ministarstvo ekonomije navelo je na svojoj internetskoj stranici da poslije 15 godina sve članice WTO-a imaju obavezu da prestanu sa korištenjem pristupa Kini kao netržišnoj zemlji.