Kina planira velika ulaganja u svoju strategiju ”Made in China 2025.”

547
Made in Chiina 2025.

Kina će ojačati svoju financijsku podršku velikim projektima u sklopu svoje strategije ”Made in China 2025.”, odnosno plana za unapređivanje proizvodnog sektora u toj zemlji.

Sektori koji potiču inovacije u proizvodnji poput ”Internet of Things”, pametnih uređaja i visokokvalitetne potrošačke elektronike će imati prioritet prilikom financiranja, sudeći prema priopćenju Ministarstva industrije i infromacijskih tehnologija.

Economic Information Daily, koji djeluje u sklopu novinske agencije Xinhua, objavio je kako će ukupan fond za poticaj spomenutoj strategiji iznositi preko 10 milijardi yuana (1,5 milijardi američkih dolara).

Osim financiranja na razini središnje vlade, lokalne nadležne službe također će povećati financijsku podršku za projekte u sklopu ”Made in China 2025.” gdje se očekuju investicije od preko 10 milijardi yuana koje će vlade na lokalnim razinama diljem zemlje izdvojiti u razdoblju od 2016. do 2020.

Potrebno je naglasiti i kako Ministarstvo industrije i informacijskih tehnologija također surađuje s Kineskom razvojnom bankom kako bi se omogućile financijske usluge koje uključuju posudbe, obveznice te iznajmljivanje u cilju podrške glavnim projektima s oko 300 milijardi yuana financijske podrške u razdoblju od 2016. do 2020.

Prema podacima navedenog ministarstva, prosječna proizvodnja prvih 109 pilot-projekata ”pametne” proizvodnje u Kini porasla je za 38 posto, dok su troškovi proizvodnje pali za 21 posto.