Kina planira bolju regulaciju inozemnih ulaganja kineskih tvrtki

703

Kina ove godine planira uvesti prve regulacije izravnih stranih ulaganja kako bi razjasnila i definirala raspon ulaganja van Kine, kao i popis zabranjenih područja i drugih važnih faktora, sudeći prema izvještaju koji su u utorak objavile pekinške novine Economic Information Daily.

Ministarstvo trgovine i nacionalnog razvoja i Komisija za reforme, najvažnije kineske organizacije za praćenje ekonomskih pitanja, napravit će nacrt regulacija, sudeći prema insajderu koji je dao izjavu novinama povezanima s novinskom agencijom Xinhua.

Novo pravilo će mapirati cjelokupnu strukturu upravljanja stranih ulaganja na razini države, kombinirajući i razjašnjavajući trenutna pravila u područjima poput procedura revizije, poreznih politika, te dopuštenog iznosa kapitala. Također će jasno označiti što se ohrabruje, a što brani, sudeći prema izvještaju.

Ministar trgovine i NDRC u utorak su odbili potvrditi ovaj izvještaj.

He Jingtong, profesor ekonomije na Sveučilištu Nankai u Tianjinu je rekao: “Nove regulacije će neke domaće tvrke koje posluju van Kine dovesti do velikih dugova. Vlasti će unaprijediti uvjete kako bi se osiguralo da su dogovori autentični.”

Izravna strana ulaganja Kine rasla su brže nego direktna ulaganja u kineska poduzeća.

Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da su nefinancijska izravna strana ulaganja u 2016. godini narasla za 44,1 posto na 170 bilijuna američkih dolara, prenosi CRI.