Kina odbacila trgovinske optužbe iz SAD-a

747
kinesko Ministarstvo trgovine Sun Jiwen

Kinesko ministarstvo trgovine je odbacilo izvješće SAD-a predstavljeno Kongresu, koje tvrdi kako Kina nije ispunila svoje obaveze unutar Svjetske trgovinske organizacije 15 godina nakon što je zemlja postala članica te organizacije.

Glasnovornik Ministarstva trgovine Sun Jiwen je rekao kako Kina i SAD imaju drugačije razumijevanje pitanja bilateralne trgovine i investicija o kojima je riječ u američkom izvješću. Također je rekao kako kineska vlada žali radi odluke SAD-a o predstavljanju izvješća Kongresu SAD-a.

“Kineska vlada vjeruje kako se Kina strogo pridržavala pravila i ispunjavala obaveze od kada se pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i kako je Kina ostvarila ogromne doprinose po pitanju multilateralne trgovinske razmjene,” rekao je Sun.

“Kineska vlada je oduvijek vjerovala kako će biti normalno naići na neke napetosti tijekom razvoja gospodarskih i trgovinskih veza između Kine i Amerike,” dodao je Sun.

Sun je predložio da se dvije strane više pridržavaju dijaloga i suradnje u rješavanju svojih sporova u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, kako bi mogle više doprinijeti multilateralnom trgovinskom sustavu i globalnom gospodarskom oporavku.