Kina objavila prve 3D fotografije Zemlje snimljene iz satelita

376
3D fotografije Zemlje snimljene iz satelita

Kina je objavila prve 3D fotografije Zemlje snimljene iz satelita.


Objavila ih je Kineska nacionalna administracija za svemir. Radi se prvoj grupi trodimenzionalnih fotografija koje su zabeležene iz lansiranog satelita za posmatranje Zemlje Gaofen-7. Ukupno objavljene 22 fotografije prikazuju Pekinški međunarodni aerodrom, novi pekinški aerodrom Dasing, kao i neke regione u kineskim provincijama Anhui, Guangdung i Šansi. Avioni, vozila, zgrade i drveće mogu jasno da se vide na slikama. Uglavnom će biti korišćene za 3D mapiranje u razmeri 1:10.000. Samo nekoliko zemalja je dostiglo ovaj nivo satelitskog merenja i mapiranja, kaže Cao Haiji, glavni konstruktor satelita Gaofen-7, pri Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju.

3D fotografije Zemlje snimljene iz satelita

Preciznost horizontalnog pozicioniranja objekata na zemlji je oko pet metara, a preciznost visine merenja je oko 1,5 metar – dodaje Cao.

Gaofen-7, važan činilac kineskog projekta posmatranja Zemlje u visokoj rezoluciji, prvi je satelit koji omogućava trodimenzionalni optički prenos za civilnu upotrebu, koji dostiže definiciju ispod jednog metra. Satelit, koji je lansiran iz provincije 3. novembra, nalazi se u orbiti na visini od 506 kilometara i ima projektovani životni vek od osam godina. Satelit je zabeležio više od 14.000 fotografija.

3D fotografije Zemlje snimljene iz satelita