Kina objavila moguće lokacije na kojima se nalaze bjegunci optuženi za korupciju

706
borba protiv korupcije

Nadležne kineske službe su u četvrtak objavile informacije o 22 odbjegla osumnjičenika koji se dovode u vezu s korupcijom te se u ovome trenutku nalaze izvan granica Kine.

Spomenute informacije uključuju i moguće aktualne lokacije na kojima se oni nalaze.

Sudeći prema objavi ureda zaduženog za izručenje odbjeglih sumnjivaca i njihove imovine, koji djeluje u sklopu središnje antikorupcijske koordinacijske skupine, informacije uključuju ime, spol, broj osbne iskaznice, prijašnje titule i radne položaje, navodni zločin koji su počinili, datum ulaska u zemlju u kojoj se nalaze u ovome trenutku te broj njihovih putnih isprava.

Podaci o mogućoj lokaciji su detaljni te čak uključuju imena ulica za koje se vjeruje da u njima živje bjegunci iz Kine optuženi za korupciju.

Od 22 navedenih na popisu, za 10 se vjeruje da se nalaze u SAD-u, pet u Kanadi, četiri na Novom Zelandu odnosno po jedan u Australiji, Svetom Kristoforu i Nevisu odnosno Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sudeći prema dužnosniku partijskog Središnjeg povjerenstva za disciplinski nadzor Gaoa Boa, ovo je prvi puta da su kineske nadležne službe za antikorupciju objavile obvijest s tako detaljnim informacijama o odbjeglim osumnjičenicima.

”Svih 22 osumnjičenika nalaze se na Interpolovoj crvenoj listi 100 najtraženijih,” istaknuo je.

Isti ured je objavio kako se, zaključno s 31. ožujka, 365 osumnjičenika za zločine poput pronevjera i podmićivanja većinom nalaze u inozemstvu te da još postoji 581 osoba o kojoj nema evidencije.

Neki od bjegunaca su promijenili svoje identitete otkako je Interpol izdao tjeralice, a sudeći prema priopćenju navedenog ureda neki razmišljaju o tome da se predaju, dok ostali traže kako da izbjegnu zakon.