Kina obećava reforme i stabilnost u 2017. godini

751
Kineski predsjednik Xi Jinping

Kina je, u petak, najavila stabilnost kao osnovnu smjernicu za ekonomsko planiranje sljedeće godine, obećavajući kako će ustrajavati na značajnom napretku ponuda za strukturne reforme u 2017. godini. To je ključni zaključak godišnje Centralno ekonomsko-radne konferencije održane u Pekingu od 14. do 16. decembra.

U izjavi izdanoj nakon konferencije, kojom su predsjedavali Predsjednik N.R. Kine Xi Jinping i Premijer Li Keqian, navedeno je da će zadržavanje ekonomskog napretka uz zadržavanje stabilnosti biti prioritetna tema tokom 2017. godine. Ovogodišnja Konferencija je naročitno bitna jer se u 2017. godini održava 19. Nacionalni Kongres Komunističke partije Kine na kojem će biti izabran novi Centralni komitet.

Na makro razini, Kina će staviti proaktivno fiskalnu monetarnu politiku u 2017. navodi se u priopćenju, opisujući kineku monetarnu politiku kao razumnu i neutralna, uz bolju prilagodbu kako bi se očuvala stabilna likvidnost. Vođenje monetarne politike  treba prilagoditi promjenama u upravljanju novčanim tokovima, te su potrebni daljnji napori za glatki prijenos montarene politike, navodi se u priopćenju. Kina će zadržati yuan stabilnim, uz poboljšanja fleksibilnosti tečajnog kursa.