Kina: Narednih 100 godina su naše

1643
kineska proizvodnja čelika i željeza

Kina će biti najveći svjetski proizvođač čelika i željeza i u narednih sto godina, predviđa Li Xinchuang, potpredsjednik Kineskog udruženja za željezo i čelik.

On je i predsjednik Instituta za planiranje i istraživanja u metalurškoj industriji, piše kineski People’s Daily.

Kina trenutno ima kapacitete za proizvodnju više od 800 miliona tona sirovog čelika godišnje. Prošle godine je ukupna proizvodnja sirovog čelika u toj zemlji iznosila 50,3 odsto ukupne svjetske proizvodnje koja je prema statističkim podacima dostigla 1,6 milijardi tona, navodi se u tekstu.

Potrošnja čelika i željeza u Kini dostigla je najviši nivo od 702 miliona tona 2014. godine, ali naredne godine smanjena na 664 miliona tona. Podaci za prošlu godinu pokazuju, međutim, ponovni blagi rast potrošnje na 673 miliona tona, što je povećanje za 1,3 odsto na godišnjem nivou.

Stručnjaci objašnjavaju da je taj zaokret podstaknut razvojem infrastrukture, kao i razvojem automobilske i industrije nekretnina.

Li navodi da je globalno tržište čelika i željeza prešlo u Kinu, a tome je, smatra on, doprinjeo ekonomski razvoj i tehnološki napredak zemlje. Dodaje, takođe, da su industrija čelika i željeza među najkonkurentnijim sektorima u domaćoj industriji. Taj sektor je dostigao, kako kaže, visoke standarde u pogledu kvaliteta, cijene, obima, usluge i brenda.

Kina je prošle godine uložila ogromne napore da smanji višak kapaciteta u industriji čelika. Zemlja je lani najavila planove za smanjenja 100 do 150 miliona tona viška kapaciteta u toj industriji u narednih pet godina, navodi kineski list.