Kina jedan od ključnih partnera Srbije

1101
Kina i Srbija

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Kineski međunarodni radio na srpskom jeziku izjavio je da smatra da je Kina mnogo više od samo jednog od stubova srpske spoljne politike – Kina je jedan od ključnih partnera Srbije.


Tadić je rekao da kineske kompanije u Srbiji učestvuju u njenom razvoju investicijama, istakavši da se kroz projekte saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope gradi šira infrastruktura od one koja je bila najpre zamišljena kada je najavljena Inicijativa „Pojas i put“.

„Važno je da je Srbija deo te inicijative i da je pre mnogih drugih zemalja ušla u taj projekat. Podsećam da je Kina već posle 2009. godine zajedno sa Srbijom počela izgradnju prvog velikog infrastrukturnog objekata, to je most Zemun–Borča“, podsetio je Tadić.

Prema njegovoj oceni, učešće kineskih firmi u projektima u Srbiji ima vrlo pozitivan uticaj na razvoj Srbije i regiona.

„Kineske kompanije vide Srbiju kao jednu vrstu centra ili čvorišta za svoj nastup na evropskom tržištu“, navodi Tadić.

Govoreći o mogućoj saradnji Kine i Srbije u oblasti tehnološkog razvoja, Tadić je rekao da Srbija očekuje nove kineske investicije.

„Ono čime nisam zadovoljan je što nema zajedničkih investicija u nove tehnologije, jer nove tehnologije su pretpostavka ubrzanog razvoja. Kina je mnogo učinila u tom smislu. Želeo bih da vidim nove investicije u novim tehnologijama“, zaključio je bivši predsednik Srbije.