Kina je otvorena za svemirsku suradnju sa SAD-om

766
prvi kineski komunikacijski satelit

Kina je otovrena za svemirsku suradnju sa svim nacijama, uključujući i SAD, u nedjelju su izjavili prvaci kineskog svemirskog programa tijekom obilježavanja 49. godišnjice lansiranja prvog kineskog satelita.

“Kina neće isključivati suradnji s bilo kojom zemljom, a to uključujuje i SAD.”, rekao je Yang Liwei, prvi kineski astronaut.

Kineska svemirska postaja, koja će s radom započeti oko 2022., računa na međunarodne projekte i inozemne astronaute, Yang je rekao tijekom obilježavanja prvog Kineskog dana svemira.

Kina će na zahtjev također obučavati astronaute iz ostalih zemalja te će s Europskom svemirskom postajom vršiti obuku astronauta, rekao je.

“Budućnost istraživanja svemira leži u međunarodnoj suradnji. To je istina za nas i za SAD.”, rekao je stariji astronaut.

Njegove riječi je ponovio i Zhou Jianping, glavni ineženjer kineskog svemirskog programa. Zhou je izjavio: “Dobro je poznato da je SAD vodeća zemlja u svemirskoj tehnologiji. No, Kina nije ništa manje ambicioznija u doprinosima ljudskom razvoju.”.

“Suradnja između dvaju vodećih svemirskih igrača će dovesti do razvoja cijelog čovječanstva.”, dodao je.

Američki Kongres je zbog sigurnosnih razloga 2011. donio zakon kojim se kineskim posjetiteljima zabranjuje posjet NASA-inim objektima i rad s istraživačima koji su povezani s kineskim vladinim ili poduzetničkim tijelima.

Zabrana je još uvijek važeća.

Međunarodna svemirska postaja u kojoj dominira SAD još uvijek blokira Kinu te će sa svojim radom zaključiti 2024. godine.

Kineska svemirska postaja bi mogla biti jedina aktivna u svemiru, barem neko vrijeme.

Komentirajući kinesko-američke svemirske odnose početkom ovoga tjedna, Xu Dazhe, šef Kineske nacionalne svemirske uprave, naveo je primjer holivudskog filma “Tha Martian”, u kojem je američki astronaut zatočen na Marsu, ali se vraća na

Zemlju uz pomoć NASA-e, kojoj je pomogla i Kina.

Xu Dazhe je da su Kina i SAD u posljednjih nekoliko godina uspostavile poseban mehanizam za dijalog te će se komunikacija nastaviti i ove godine.

Za glavnog inženjera Zhoua, ovaj film jednostavno prikazuje ono što većina ljudi želi. “Veliki broj američkih astronauta i znanstvenika s kojima sam se susreo bi htjeli raditi s nama kada bi imali priliku.”.

Kineskim danom svemira se želi obilježiti lansiranje prvog kineskog satelita 24. travnja 1970. godine.

Foto: Xinhua