Kina je od Japana preuzela vodstvo po razvoju znanosti i tehnologije

759

Kina je već prestigla SAD i Europske zemlje kao država s vodećom svjetskom ekonomijom.

A zatim je odlučila postati prva u svijetu i u znanosti i tehnologiji. Stručnjaci širom svijeta primjetili su kako je količina znanstvenog i tehnološkog istraživanja u Japanu u stalnom opadanju, te da bi to mogao biti razlog zašto Kina sada vodi trku.
Zbog potreba proizvodnje japanski su znanstvenici pod pritiskom da rade na stvarima koje će odmah dovesti do rezultata, prenosi Nikkei Asia. Ta ih je činjenica udaljila od dugoročnog istraživanja i orjenitrala njihov fokus na ‘konkretnije’ znanstvene projekte.

Nadalje, kako postaje sve teže pronaći financijska sredstva za potrebna za istraživanja, japanskim je znanstvenicima sve teže provoditi dugoročne studije koje ne obećavaju optimistične rezultate.

Kinesko Sunway-TaihuLight superračunalo proglašeno je najbržim je na svijetu, što je sedma godina za redom da je kineski stroj osvojio taj naslov.

U međuvremenu, Kina jako agresivno provodi tehnološku inovaciju, prenosi Issues in Science and Technology. Dok im je prije glavna prednost bila niska cijena, zbog jeftine radne snage i resursa, danas im je cilj poboljšanje svojih inovativnih sposobnosti.

Kina se ne fokusira isključivo na informatičku tehnologiju, proizvodnju softvera i elekoričkih komponenti. Trude se poboljšati i proizvodnju energije, na polju nuklearnih i plinskih elektrana. Uz to bave se i medicinskom znanošću kako bi razvili genetski modificirane organizme (GMO), tretman za AIDS, kao i druge lijekova. I na kraju, ovo je bila i posebno plodna godina za Kinu i njenu tehnologiju svemirskog istraživanja.

Statistički rezultati već pokazuju kako bi Kina mogla postati novi vođa jer su superračunala najnovije tehnologije proizveli upravo kineski programenr i inženjeri. Bitka za ‘kralja znanosti’ već se godinama vodi između Kine i Japana, i izgleda da će pobjednik biti Kina. Japan i dalje ostaje konkurentan, ali nakon nove znanstveno-tehnološke politike u Kini pobjednik je izgleda već poznat.