Kina izrazila “snažno nezadovoljstvo” zbog trgovinske istrage SAD-a

654
odnosi Kina-SAD

Kinesko Ministarstvo gospodarstva je u ponedjeljak objavilo da će poduzeti “sve prikladne mjere” kako bi obranilo svoje legalne interese u odgovoru na trgovinsku istragu SAD-a koja je podigla napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva.

Bez navođenja detalja tih mjera, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva je u izjavi objavilo kako će Kina pratiti istragu.

Trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lighthizer je u petak službeno pokrenuo istragu kineskih praksi oko intelektualnog vlasništva služeći se rijetko upotrebljavanim trgovinskim zakonom, unatoč brigama oko potencijalne štete za trgovinske odnose Kine i SAD-a.

Članak 301, često upotrebljavan u 1980-ima i ranim 1990-ima, omogućuje Sjedinjenim Američkim Državama jednostrano nametanje tarifa ili drugih trgovinskih ograničenja stranim zemljama. No, SAD su rijetko upoutrebljavale taj zastarjeli alat od nastanka Svjestke trgovinske organizacije 1995.

Glasnogovornik je nazvao potez “neodgovornim” jer je temeljen na domaćem zakonu i krši pravila Svjetske trgovinske organizacije, a američka kritika kineske zaštite intelektualnog vlasništva “nije bila objektivna.”

“Kina je snažno nezadovoljna takvim jednostranim, protekcionističkim praksama,” rekao je glasnogovornik.