Kina izrazila nezadovoljstvo izjavom G7 o pomorskim pitanjima

655

Kina je izrazila snažno negodovanje nakon što je Grupa 7, nakon jednog od sastanka u Hirošimi, objavila svoje stanovište o situaciji u Istočnom i Južnom kineskom moru.

„Pozivamo članove G7 da ne zauzimaju strane u teritorijalnim sporovima”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Lu Kang u odgovoru na priopćenje ministara vanjskih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Britanije, Kanade, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država.

Lu je istakao da s obzirom na slabljenje svjetske ekonomije G7 treba da se fokusira na međunarodnu ekonomsku saradnju prije nego na raspaljivanje sukoba.

„Kinesko stanovište prema pitanjima Istočnog i Južnog kineskog mora je jasno”, rekao je glasnogovornik „Izgradnja objekata na otocima Nanša je neupitno pravo Kine i ni na koji način ne ugrožava plovidbu na okolnim morima”.

Glasnogovornik Ministarstva je naglasio da je Kina spremna da razriješava nesporazume sa zemljama u pitanju kroz pregovore i u skladu sa međunarodnim zakonima i teritorijalnim suverenitetom.

Lu je kazao da Kina neće prihvatiti niti učestvovati ni u kakvoj nametnutoj arbitraži.

„Kina poziva zemlje članice G7 da poštuju napore koje preduzimaju zemlje u regionu i prestanu da iznose neodgovorne izjave i preduzimaju neodgovorne akcije. Kao deo međunarodne zajednice trebalo bi da se zalažu za regionalni mir i stabilnost”, zaključio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.