Kina i Indija se obvezale jačanju suradnje za zajednički razvoj

698
Wang Yi Sushma Swaraj

Zajedničkom suradnjom Kine i Indije ubrzat će se zajednički razvoj dvije države od koje će profitirati cijeli svijet.

Navedena suradnja će također pridonijeti napretku ljudske civilizacije, u ponedjeljak je rekao kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je navedenu izjavu dao tijekom sastanka s indijskim ministricom vanjskih poslova Sushmaom Swaraj koji se odvio na marginama Formalnog sastanka ministara vanjskih poslova država BRICS-a u južnoafričkom gradu.

Kina i Indija imaju puno zajedničkih interesa i puno više konsenzusa od razlika, rekao je Wang.

Dvije strane bi trebale bilateralne odnose i osnovne interese ljudi uzeti kao početnu točku, pravilno riješiti probleme i razlike i spriječiti da interesi jedne strane utječu na sveukupne interese, rekao je Wang.

Dvije strane bi trebale ozbiljno štititi mir u graničnim područjima u skladu s konsenzusom do kojeg su došli dvojica vođa i izbjeći poduzimanje radnji koje bi mogle zakomplicirati i pogoršati situaciju, rekao je Wang.

Swaraj je rekla da je neformalni sastanak koji se odvio u Wuhanu između političkih vođa Indije i Kine ojačao zajedničko povjerenje između dvije države, ojačao suradnju i doveo do toga da se sve strane osjećaju ugodnije jedna s drugom. Sastanak je postigao neviđeni uspjeh.

Swaraj je rekla da će se Indija čvrsto pridržavati politike jedne Kine i pravilno riješiti pitanja koja se tiču osnovnih interesa Kine, poput Tajvana i Tibeta.

Indija i Kina, kao dva najveća tržišta u nastajanju na svijetu i države u razvoju, dijele zajednički položaj u zaštiti međunarodnog političkog i gospodarskog poretka i promoviranju poboljšanja globalnog upravljanja, rekla je Swaraj.