Kina i Uzbekistan: Xi zatražio promicanje kvalitetne izgradnje Pojasa i puta

287
Kina i Uzbekistan kineski predsjednik Xi Jinping Abdul Aripov

Kineski predsjednik Xi Jinping se u srijedu u Pekingu sastao s uzbečkim premijerkom Abdulom Aripovim i pozvao da Kina i Uzbekistan zajednički unaprijede visoko kvalitetnu izgradnju Pojasa i puta.


Hvaleći postignuća petog sastanka međuvladinog odbora za suradnju Kine i Uzbekistana, Xi je rekao da će suradnički ciljevi postavljeni od dvije strane svakako biti realizirani sve dok bilateralni odnosi ostaju na ispravnom putu.

Xi je pozvao obje zemlje na daljnje promicanje visoko kvalitetne izgradnje Pojasa i puta, jačanje sinergije između vladinih razvojnih strategija, jačanje povezanosti kroz prekogranične ceste i željeznice, širenje suradnje u trgovini, investicijama, visokim i novim tehnologijama, energetici i ostalim područjima, kao i stvaranje novi postignuća u međuljudskim i kulturnim razmjenama.

Osim toga je Xi rekao da bi dvije strane trebale raditi zajedno na borbi protiv “tri zle sile” terorizma, separatizma i ekstremizma te trgovine drogama i ostalog transnacionalnog organiziranog kriminala.