Kina i UAE dele budućnost

755
Kina i UAE

Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) će izraditi plan o saradnji i podeliti budućnost u vezi sa izgradnjom „Pojasa i puta”, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

U intervjuu koji je dao za jedne dnevne novine u UAE, kineski predsjednik je naveo da su UAE prva arapska zemlja kojoj će izvršiti posetu nakon što je ponovo izabran za predsednika Kine.

UAE su drugi najveći trgovinski partner Kine, takođe su najveće izvozno tržište kineske robe među arapskim zemljama. Kina je najveći trgovinski partner UAE mnogo godina zaredom.

UAE su jedna od prvih zemalja koja podržava kinesku inicijativu „Pojas i put”, takođe su osnivač Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB).

Kina i UAE su 1984. godine uspostavili diplomatske odnose i dve zemlje su napravile čudo kada se govori o razvoju ostvarenom u protekle 34 godine. UAE i Kina su potpisali niz sporazuma, uključujući ugovor o razmeni valute, tokom posete Mohameda Bina Zajeda Ala Nahjanija Kini u decembru 2015. godine.

Posle posete UAE, predsednik Si će izvršiti državnu posetu Senegalu, Ruandi i Južnoj Africi, ali će i prisustvovati 10. Samitu BRIKS-a u Johanesburgu i boraviće u Mauricijusu.