Kina i SAD za jačanje vojnih odnosa

472
kina i sad vojska Fenghe Matis

Kineski ministar odbrane Vei Fenghe i njegov američki kolega Džejms Matis sastali su se juče u Vašingtonu.

Dvojica ministara su razgovarala o nizu pitanja uključujući vojne odnose dve zemlje, Južno kinesko more, pitanje Tajvana i situaciju na Korejskom poluostrvu.

Vei je rekao da niz važnih konsezusa postignut između predsednika Kine Si Đinpinga i američkog predsednika Donalda Trampa, predstavlja putokaz za razvoj kinesko-američkih odnosa.

Dve zemlje treba da aktivno i celishodno rešavaju vojne odnose, jačaju stratešku komunikaciju, povećavaju međusobno poverenje, unapređuju razmenu i saradnju, pravilno upravljaju i kontrolišu rizike, kako bi vojni odnosi postali stabilizator za bilateralne odnose Kine i SAD.

Matis se saglasio sa stavom Veija o stabilnom razvoju vojnih odnosa. „SAD nema nameru da ograničava razvoj Kine, a razvoj konstruktivnih vojnih odnosa je uvek cilj SAD”, istakao je Matis.

On je izrazio nadu da će dve vojske potpuno koristeći postojeći mehanizam dijaloga, jačati kontrolu nad rizicima, izbegavati nesuglasice i unapređivati praktičnu saradnju u više oblasti.

Na poziv Džejmsa Matisa, Vei Fenghe je 8. novembra otputovao u zvaničnu posetu SAD, gde će učestvovati na drugoj rundi Kinesko-američkog bezbednosnog dijaloga.