Kina i SAD: Američki veleposlanik pozvan na razgovor i upućen oštar prosvjed zbog usvajanja tzv. zakona o Hong Kongu

188
hong kong

Zamjenik kineskog šefa diplomacije Le Yucheng je danas u Pekingu pozvao američkog veleposlanika na sastanak i izrazio oštar prigovor i strogo protivljenje zbog usvajanja tzv. “Zakona o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu”.


Kako je naveo, SAD su usvojile tzv. “Zakon o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu” kao zakon, a takvo ponašanje predstavlja teško uplitanje u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine. Također krši međunarodne zakone i osnovne kriterije međunarodnih odnosa. Čisto je hegemonijsko ponašanje i kineska vlada i narod se tome odlučno protive.

Le Yucheng je naglasio da je Hong Kong kineski Hong Kong, a poslovi Hong Konga su unutrašnji poslovi Kine, u koje se ne može uplitati niti jedna druga vlada ili sila. Kineska vlada ima čvrstu odlučnost u zaštiti državnog integriteta, sigurnosti i razvojnih interesa, kao i u provođenju načela “jedna zemlja dva sustava”. Kina se odlučno protivi bilo kakvom uplitanju u poslove Hong Konga.

Le Yucheng je snažno pozvao SAD da isprave svoju grešku i odmah prekinu uplitanje u poslove Hong Konga i Kine, u cilju izbjegavanje još ozbiljnije štete u bilateralnim odnosima i uzajamnoj suradnji naše dvije zemlje. Kina će se odlučno protiviti američkom pogrešnom ponašanju i sve njegove posljedice će snositi SAD.