Kina i Rusija: Xi i Putin razmijenili novogodišnje čestitke

459

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin razmijenili su u ponedjeljak novogodišnje čestitke.

U svojoj poruci Putinu Xi je napisao kako je 2018. godina imala posebnu važnost u kinesko-ruskim odnosima i kako su obje države glatko završile svoje političke planove i otvorile novo poglavlje kinesko-ruskih veza.

Kina i Rusija su tijekom godine svjedočile češćim razmjenama na visokoj razini, produbile su zajedničko politiko povjerenje i ostvarile niz postignuća u bilateralnoj pragmatičnoj suradnji u raznim poljima, rekao je Xi.

U 2019. godini će se obilježiti 70. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Rusije, rekao je Xi, istaknuvši kako je voljan surađivati s Putinom kako bi potaknuli bilateralne odnose u raznim područjima s ciljem ostvarivanja novog napretka i donošenja više koristi dvama državama i dvama narodima.

Putin je u svojoj poruci prenio tople čestitke za Novu godinu predsjedniku Xiju i kineskom narodu zaželio sreću i dobro zdravlje.

Rusija i Kina će u 2019. obilježiti 70. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih veza, rekao je ruski predsjednik, izrazivši svoje uvjerenje kako će obje strane iskoristiti priliku za nastavak učinkovite suradnje u bilateralnim i multilateralnim pitanjima.

Kineski premijer Li Keqiang i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev su također u ponedjeljak razmijenili novogodišnje čestitke.