Kina i Rusija obilježavaju 70. godišnjicu diplomatskih veza

389
Rusija i Kina Kina i Rusija Xi Jinping i Vladimir Putin

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova je u četvrtak objavljeno kako će kineski predsjednik Xi Jinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin posjetiti Rusiju i Kinu u 2019. godini.

Kina i Rusija imaju dugu tradiciju međusobnog poštovanja i podržavanja u održavanju međunarodnih događaja te također imaju praksu međusobnih posjeta vođa države koji se održavaju svake godine, rekla je
Glasnogovornica kineskog Ministarstva Hua Chunying tijekom dnevnog obraćanja medijima.

Tijekom sastanka koji se 30. studenog održao na marginama summita G20 u Buenos Aires, Xi i Putin su prihvatili međusobne pozivne te će u prvoj polovici 2019. sudjelovati na većim međunarodnim događajima koje organiziraju dvije države, istaknula je Hua.

Dvojica političkih vođa su se također složili da će proslaviti 70. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih veza između Kine i Rusije. Uz sve navedeno, dvije strane će također održati niz aktivnosti na državnoj i lokalnoj razini kako bi ubrzale razvoj bilateralnih veza, rekla je Hua.

Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Hanhui susreo se 21. prosinca s ruskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Igorom Morgulovim. Dvojica službenika su razmijenila mišljenja o rasporedima razmjena na visokoj razini između dvije države koje će se održati iduće godine.