Kina i Portugal se obvezali zajedničkom poticanju izgradnje u sklopu inicijative Pojas i put

221
pojas i put

Kina i Portugal su se u srijedu obvezali da će zajednički poticati izgradnju u sklopu inicijative Pojas i put s ciljem jačanja povezanosti između Azije i Europe i poticanja globalne trgovine.

Do konsenzusa je došlo tijekom sastanka između kineskog predsjednika Xija Jinpinga i premijera Portugala Antonia Coste.

Dvojica političkih vođa su nakon sastanka također svjedočila potpisivanju memoranduma o razumijevanju između vlada dvaju država koji se tiče poticanja izgradnje u sklopu Pojasa i puta.

Xi je tijekom sastanka rekao kako je od službenog posjeta Premijera Coste Kini koji se odvio prije dvije godine došlo do važnog konsenzusa između dvije strane koji je doveo do konkretnih rezultata u suradnji budući da dvije strane pokazuju jačanje rasta i suradnje u ključnim područjima.

Predložio je da dvije strane prošire suradnju u području financija, ulaganja, avijacije, automobilske industrije i novih izvora energije, da potaknu implementaciju više suradničkih projekata i ispitaju širenje u treća tržišta.

Costa je sa svoje strane rekao kako je posjet Predsjednika Xija od povijesne važnosti.

Rekao je kako se Portugal pridržava otvorenosti, suradnje i slobodne trgovine te da je voljan aktivno sudjelovati u inicijativi Pojas i put budući da ta inicijativa jača prijateljstvo i suradnju između te dvije države i naroda, promovira trgovinu i ulaganja, ali i pomaže u jačanju povezanosti, prijateljstva i povjerenja između Azije i Europe. Prema njegovim riječima, inicijativa također potiče i globalnu trgovinu te time dovodi do dobrobiti za oba naroda, ali i svijeta u cjelini.