Kina i Novi Zeland se složili oko produbljenja sveobuhvatnog strateškog partnerstva

365
Kina i Novi Zeland

Kina i Novi Zeland su se, na sastanku lidera dvije zemlje u Pekingu, složili oko produbljenja sveobuhvatnog strateškog partnerstva.


Princip međusobnog povjerenja i međusobne dobrobiti

Kineski predsjednik Xi Jinping se u ponedjeljak u Pekingu sastao s premijerkom Novog Zelanda Jacindom Ardern, te su se složili oko neprestanog obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva dvije zemlje na temeljima principa međusobnog povjerenja i međusobne dobrobiti.

Na Novi Zeland se gleda kao na iskrenog prijatelja i partnera

Kina je uvijek gledala na Novi Zeland kao na iskrenog prijatelja i partnera, rekao je Xi, dodajući da su veze Kine i Novog Zelanda, uspostavljene prije 47 godina, uvijek bile u prvom planu među odnosima između Kine i zapadnih zemalja.

Pozvao je obje zemlje da nastave produbljivati bilateralno sveobuhvatno strateško partnerstvo na temelju principa međusobnog povjerenja i uzajamne koristi.

Duga povijest prijateljstva između Novog Zelanda i Kine

Ističući dugu povijest prijateljstva između Novog Zelanda i Kine, Ardern je rekla da njena zemlja pridaje veliku važnost vezama s Kinom i ponosna što je njena zemlja predvodila u mnogim područjima u razvoju veza s Kinom.

Ardern je rekla da se slaže s Xijevim komentarima o odnosima između dvije zemlje i veseli se jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Novog Zelanda i Kine i produbljenju bilateralne gospodarske i trgovinske suradnje i međuljudskih razmjena nakon posjeta.