Kina i Njemačka: Telefonski razgovor Đinping-Merkel

216
Xi i Merkel

U sredu je održan telefonski razgovor Đinping-Merkel, tokom kojeg je predsednik Kine izjavio da je Kina spremna da pojača koordinaciju i saradnju sa svim drugim narodima, kako bi se poslala poruka solidarnosti i jedinstva u borbi protiv epidemije Kovid-19 i kako bi se obnovilo globalno poverenje.


Si je razgovarao telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkelom uoči održavanja sastanka Grupe 20 (G20) radi koordinisanja globalnog ekonomskog i zdravstvenog odgovora na širenje koronavirusa u svetu.

On je pozvao na veću koordinaciju makroekonomske politike između različitih zemalja zarad stabilizacije tržišta, rasta privrede, zapošljavanja, ali i kako bi se garantovalo otvaranje, stabilnost i sigurnost globalnih lanaca snabdevanja.

Tokom razgovora, Si je ponovo istakao da će Kina nastaviti saradnju sa različitim državama s ciljem da se zaštiti globalna javna zdravstvena bezbednost i da se da doprinos u suzbijanju globalnog širenja koronavirusa.

Virusi ne poznaju granice i epidemija ne diskriminiše na osnovu rase, rekao je Si. Samo jedinstvom i koordinacijom međunarodna zajednica može pobediti pandemiju i zaštiti zajednički dom čovečanstva, naveo je kineski predsednik.

Merkel je izrazila zahvalnost na kineskoj pomoći i navela da će Nemačka i dalje jačati saradnju sa Kinom u istraživanju vakcine i lekova protiv koronavirusa. Članovi G20 trebalo bi da pojačaju koordinaciju i uzajamnu podršku tokom perioda epidemije, kako bi igrali aktivnu ulogu u održavanju stabilnosti globalne ekonomije.