Kina i Monako postavili primjer odnosa između razvijene zemlje i zemlje u razvoju

369
Kina i Monaco

Budući da se obje strane pridržavaju principa međusobnog poštovanja, ravnopravnosti, suradnje i razvoja na obostrano zadovoljstvo, Kina i Monako su postavili dobar primjer odnosa između sila u razvoju i najrazvijenijih zemalja.


Prvi posjet kineskog predsjednika od 1995.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u nedjelju otišao u državni posjet Monaku na poziv princa Alberta II. Ovo je prvi put da je kineski šef države posjetio Monako od kada su dvije zemlje uspostavile diplomatske veze u 1995. Posjet šalje snažnu poruku vanjskom svijetu da ni veličina ni udaljenost neće spriječiti dvije zemlje u izgradnji ravnopravnog, prijateljskog i uzajamno korisnog partnerstva.

Dohodak Monaka 170 000 eura po stanovniku

Uspoređujući s Kinom je Monako sićušna zemlja, druga najmanja zemlja na svijetu koja pokriva samo 2,02 kvadratna kilometra. No, njegov dohodak po glavi stanovnika iznosi preko 170 000 eura (približno 192 000 američkih dolara) i među najvišima je na svijetu.

Kina i Monako postavili model za prijateljstvo velikih i malih zemalja

Kada je princ Albert II prošle godine posjetio Peking, kineski predsjednik Xi Jinping je rekao da su Kina i Monako, iako međusobno vrlo udaljeni, postavili model za prijateljstvo i zajednički razvoj između velikih i malih zemalja, budući da se dvije zemlje međusobno poštuju i tretiraju na ravnopravnim osnovama.

Suradnja u telekomunikacijskoj industriji

Dobar primjer je bilateralna suradnja u telekomunikacijskoj industriji. Nakon što je Monaco Telecom 2012. počeo suradnju s kineskom tvrtkom Huawei, zajednički su pokrenuli prve fiksne usluge od 1Gb u Kneževini 2016. i godinu kasnije proširili suradnju radi nadogradnje mobilnih priključaka. Prošlog rujna su dvije tvrtke potpisale sporazum za suradnju oko 5G mreže, kroz koju će Monako postati prva zemlja na svijetu pokrivena 5G mrežom.

Osim suradnje u telekomunikacijama, dvije zemlje također imaju veliki potencijal za istraživanje područja kao što su ekološka zaštita, klimatske promjene, čista energija i očuvanje divljeg života.

Dvije strane imaju širok prostor za provođenje suradnje u raznim područjima

Kao najveća zemlja u razvoju na svijetu, Kina je postavila razvojne ciljeve za kratki, srednji i dugi rok, naglašavajući potrebu pridržavanja novih razvojnih koncepata “inovacije, koordinacije, zelenog razvoja, otvorenosti i dijeljenja.” Za Kinu, Monako je malen. No, Kina ima mnogo za naučiti od njega kada je riječ o poštovanju prirode i njegovoj povijesti tijekom razvoja, kao i o jedinstvenim idejama za urbani razvoj. To pruža dvjema stranama širok prostor za provođenje suradnje u područjima zelenog gospodarstva, zaštite okoliša, financijskih usluga, održivog razvoja, turizma i međuljudskih razmjena.