Kina i Mjanmar: Si se sastao sa predsjednikom i državnom savetnicom

235
Kina i Mjanmar

Kineski predsednik Si Đinping boravi u državnoj poseti Mjanmaru, gde se sastao sa predsednikom i državnom savetnicom.


Si je u razgovoru s mjanmarskim predsednikom U Vin Mjintom istakao važnost ’paukphawa’ (bratskog) prijateljstva između Kine i Mjanmara.

Si je rekao da je Mjanmar destinacija njegovog prvog putovanja u inostranstvo u 2020. godini, tokom koje se obeležava 70. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Mjanmara.

Kineski predsednik je izrazio nadu da će njegova poseta moći da pošalje tri poruke:
Prvo: kineska vlada i narod čvrsto podržavaju vladu i narod Mjanmara da ide sopstvenim razvojnim putem usklađenim sa okolnostima u njihovoj državi i da kontinuirano unapređuje razvoj zemlje.
Drugo: sveobuhvatno strateško partnerstvo saradnje između Kine i Mjanmara zasnovano je na čvrstom temelju, a zajednički napori uloženi u gradnju kinesko-mjanmarske zajednice sa zajedničkom budućnošću ulivaće novi zamah i vitalnost u razvoj bilateralnih odnosa.
Treća poruka se odnosi na to da je Kina spremna da radi zajedno s Mjanmarom na unapređivanju praktične saradnje, ubrzavanju usklađivanja Inicijative „Pojas i put“ sa mjanmarskim razvojnim strategijama, kako bi više koristi od saradnje imala dva naroda.
Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću počinje od suseda, Kina je posvećena stvaranju prijateljske, bezbedne i prosperitetne zajednice, rekao je Si i dodao da Kina drugima ne nameće svoju volju u međunarodnoj saradnji i nikada se ne meša u unutrašnje poslove drugih zemalja.
Kina želi da sarađuje s Mjanmarom kako bi kontantno unapređivala izgradnju važnih projekata saradnje na Kinesko-mjanmarskom ekonomskom koridoru u okviru zajedničke izgradnje „Pojasa i puta“, kako bi lokalnim stanovnicima donela više koristi i veći osećaj ispunjenosti i sreće, rekao je predsednik Si.

Uputivši srdačnu dobrodošlicu Siju u ime mjanmarske vlade i naroda, Vin Mjint je izrazio uverenje da će Sijeva poseta biti istorijska i otvoriti novo poglavlje bilateralnih odnosa.

Predsednik Mjanmara čestitao je Kini na velikim dostignućima u proteklih 70 godina i izrazio nadu da će Kina podeliti više iskustva na planu upravljanja s Mjanmarom i drugim zemljama u razvoju.

On je rekao da Kina može poslužiti kao najbolji primer za Mjanmar u pogledu ekonomskog razvoja, poboljšanja životnog standarda i borbe protiv siromaštva.

Mjanmar se čvrsto pridržava principa „jedna Kina“ i poštuje princip „jedna zemlja, dva sistema“ koji Kina sprovodi u Hong Kongu i Makaou i uvek prepoznaje Tajvan kao neotuđivi deo kineske teritorije, rekao je Vin Mjint.

Mjanmar podržava viziju izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva koju je predložio Si i spreman je da aktivno gradi mjanmarsko-kinesku zajednicu sa zajedničkom budućnošću, rekao je on.

Kina i Mjanmar

Kineski predsednik Si Đinping i mjanmarska državna savetnica Aung San Su Kji su u mjanmarskoj predsedničkoj palati imali srdačan i prijateljski razgovor.

Su Kji je kazala da dolazak predsednika Kine povodom 70. godišnjice diplomatskih odnosa dveju zemalja i uoči Praznika proleća, ima poseban značaj.

„Mjanmar ceni i pozdravlja dugoročnu i veliku podršku Kine“, kazala je „ ’Paukphaw’ (bratsko) prijateljstvo između Mjanmara i Kine prošlo je sud vremena. Mjanmar je spreman da deli sreću i tugu sa Kinom i da složno gradimo zajedničku budućnost sveta“.

„Kina snažno podržava Mjanmar i spremna je da učvrsti i produbi ’bratsko’ prijateljstvo između dve zemlje i dva naroda“, zaključio je Si.

Pre razgovora predsedniku Siju je u predsedničkoj palati priređena svečana dobrodošlica.