Kina i Malezija braniće slobodnu trgovinu

407
Kina i Malezija

Kineski premijer Li Kećijang ponovio je u ponedeljak da nema pobednika u trgovinskim sukobima, on i njegov maležanski kolega složili su se da zagovaraju slobodnu trgovinu i globalizaciju i dele zajedničke interese.

Tokom zajedničke konferencije za novinare u Pekingu sa premijerom Malezije Mahatirom Muhamedom Li je rekao da će Kina težiti unapređenju uzajamne koristi između dveju zemalja, podsticati bilateralne veze i naći zajedničke interese u nadogradnji tradicionalne industrije i inovacija u novim industrijama.

Premijer Mahatir je rekao da se inovativne i nove ideje mogu primeniti u Maleziji.

„Malezija veruje da će saradnja sa Kinom obema zemljama doneti koristi”, kazao Mahatir.

Maležanski premijer je napomenuo da njegova zemlja može puno naučiti od Kine, s obzirom da je Kina velika zemlja i prosperitetno tržište koje su izgradili vrlo dinamični ljudi. On je verovao da će kineske investicije u Maleziju rešiti neke od tamošnjih unutrašnjih fiskalnih problema.

Prilikom susreta pred dvojicom lidera potpisan je memorandum o razumevanju dveju vlada, koji pokriva prekograničnu računovodstvenu i regulatornu saradnju u oblasti revizije, ali i trgovine durijanom i palminim uljem.

Ranije u toku dana, Li je održao ceremoniju dobrodošlice za svog u Velikom domu naroda, a tada su razgovarali o bilateralnim vezama.

Li je rekao da Kina i Malezija dele jake i stabilne veze i da Kina neće promeniti svoju prijateljsku politiku prema Maleziji.

Mahatir se zahvalio Liu na gostoprimstvu, i naglasio je značaj duge istorije dobrosusedskih susednih odnosa dveju zemalja.

Ovo je prva poseta premijera Mahatira (93) Kini, nakon što je u maju preuzeo dužnost.