Kina i klimatske promjene: Aktivno će učestvovati u multilateralnom procesu reagovanja

343
kina i klimatske promjene

Kina, kao najveća zemlja u razvoju, dosledno će insistirati na multilateralizmu i u potpunosti će ispuniti data obećanja o borbi protiv klimatskih promena.


U intervjuu datom na marginama Konferencije UN o klimatskim promenama u Madridu Lu Sinming, zamenik načelnika Odeljenja za reagovanje na klimatske promene Ministarstva ekologije Kine je insistirao na zajedničkim naporima.

„Mi ćemo aktivno i konstruktivno učestvovati u multilateralnom procesu o reagovanju na klimatske promene i uložićemo zajedničke napore sa svim stranama kako bi bio postignut uspeh na konferenciji“, rekao je Lu.

On je između ostalog govorio o četiri očekivanja Kine od ovogodišnjeg skupa: Neophodno je unaprediti pregovore o nerešenim pitanjima vezanim za pravilnik sprovođenja Pariskog sporazuma. Kina se nada da će razvijene zemlje obezbediti veću i novu novčanu pomoć zemljama u razvoju, da će na Konferenciji biti napravljena retrospektiva obećanja i akcija koje su sve zemlje dale i preduzele do početka 2020. godine. Kina bi takođe s radošću videla da se ceo svet udruži protiv svih oblika unilateralizma u svim oblastima, podvukao je Lu.

Kina je u poslednje vreme objavila „Godišnji izveštaj o politici i akcijama Kine u reagovanju na klimatske promene“. U izveštaju se navodi da je u Kini u 2018. godini emisija ugljenika smanjena za oko 4 odsto u odnosu na 2017. godinu, a za 45.8 odsto je manja u odnosu na 2005. godinu.