Kina i Kiribati ponovo uspostavili diplomatske odnose

117
Kina i Kiribati

Kina i Kiribati ponovo su uspostavili diplomatske odnose, nakon što su kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji i predsednik Kiribata Taneti Mamau su juče potpisali relevantne dokumente.


Vang i Mamau, takođe i ministar spoljnih poslova Kiribata, potpisali su Zajedničko saopštenje o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Kiribati u stalnoj misiji Kine pri UN u Njujorku.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su Narodna Republika Kina i Republika Kiribati, prema interesima i željama dvaju naroda, donele odluku o ponovnom uspostavljanja diplomatskih odnosa na nivou ambasadora.

Dve vlade su se dogovorile da unapređuju prijateljske odnose između dveju zemalja na osnovu međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, nemešanja u unutrašnje poslove, jednakosti i međusobne koristi, kao i na osnovu mirne koegzistencije.

Vlada Republika Kiribati priznaje da na svetu postoji samo jedna Kina. Vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja Kinu. Tajvan je neodvojiv deo kineske teritorije. Vlada Republike Kiribati od ovog dana prekida „diplomatske odnose“ sa Tajvanom i obećava da više neće imati zvanične odnose ni zvaničnu komunikaciju sa Tajvanom. Vlada NR Kine visoko ocenjuje ovaj stav vlade Republike Kiribati.