Kina i Kirgistan jačaju saradnju u okviru „Pojasa i puta“

671
Kina i Kirgistan

Kina i Kirgistan će jačati saradnju u okviru Inicijative „Pojas i put“, zaključci su sastanka  predsednika Kirgistana Soronbeja Jenbekova sa kineskim državnim savetnikom Vang Jijem.


Predsednik Kirgistana juče je izjavio da je ova zemlja spremna za povezivanje razvojne strategije sa Inicijativom „Pojas i put“ i za jačanje praktične saradnje sa Kinom u svim oblastima.

Tokom susreta sa kineskim državnim savetnikom Jijem, Jenbekov je rekao da Kina pruža Kirgistanu ogromnu nesebičnu pomoć bez nametanja svoje želje drugim zemljama, dodajući da je Kina dobar sused, prijatelj i partner Kirgistana.

Kirgistan odlučno insistira na politici jedne Kine, podržava antiterorističke mere Kine u Sinđijang-ujgurskoj autonomnoj pokrajini, i zajedno sa Kinom će pokrenuti borbu protiv terorizma, separatizma i ekstremizma, rekao je Jenbekov.

Jenbekov je naveo da Kirgistan očekuje predstojeću državnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga toj zemlji i učešće na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Biškeku.

Vang Ji je tom prilikom izjavio da se Kina nikad ne meša u unutrašnje poslove Kirgistana, uvek poštuje izbor kirgistanskog naroda, kao i da Kina želi da zajedno sa Kirgistanom ostvaruje zajednički prosperitet.

Peking izražava zahvalnost podršci Biškeka u ključnim interesima, uključujući pitanja Tajvana i Sinđijanga. Kina želi sa Kirgistanom da jača međusobno političko poverenje i saradnju u oblasti bezbednosti.

Kina želi da sa Kirgistanom širi saradnju u oblastima ekonomije, privrede i poljoprivrede, rekao je Vang.

Vang je pozvao na interakciju na visokom nivou, radi uspešnog održavanja samita Šangajske organizacije za saradnju u Biškeku.